Český rybářský svaz
MO Bechyně

Okounek pstruhový

Okounek pstruhový

Okounek pstruhový

Micropterus salmoides


 

Okounek pstruhový


 

Popis:

O této rybě by měla být psána spíš pohřební řeč, protože na našem území prakticky zaniká. Tvoří zvláštní čeleď okounovitých a jejím domovem je Severní Amerika, kde je velmi ceněnou a hospodářsky velmi významnou rybou. Dorůstá tam hmotnosti až 6kg. Do Evropy byl okounek pstruhový dovezen v roce 1803 a až v roce 180 vysazen do jihočeských rybníků. Pokusy s jeho osídlením povodí Labe a Dunaje se nezdařily. Neuspěl ani v intenzivní rybářské výrobě. Dnes je už jen v malém množství chován ojediněle v rybnících, například na Třeboňsku, Hlubocku i jinde.

Podobá se okounovi říčnímu, tělo však má nižší a robustnější, ale přední ploutev má stejně výrazné ostny. Je zabarven do nazelenala, stříbřité boky mají i měděný lesk. Hřbet je tmavozelený, břicho žlutobílé. Po celém těle má tmavé skvrny a na boku tmavší pás. V našich podmínkách dorůstá ve čtvrtém roce délky až 26cm, ve vzácných případech až 30cm a hmotnosti 2kg. Mlíčnák - samec - hlídá po výtěru oplodněné jikry v hnízdě z ostřicových i jiných kořínků. Po 14 dnech se z jiker vylíhne váčkový plůdek.

Původním životním prostředím okounka pstruhového jsou pomalu tekoucí vody, zarostlá jezera a nádrže. V mládí se živí zooplanktonem a vodním hmyzem, později pohlcuje pulce žab a drobnější rybky. Nemá stanovenu nejmenší lovnou délku.