Český rybářský svaz
MO Bechyně

Karas stříbřitý

Karas stříbřitý

Karas stříbřitý

Carassius auratus


 

Karas stříbřitý


 

Popis:

Od karase obecného se karas stříbřitý liší nejvýše svým stříbřitým nádechem na bocích. Odtud také jeho pojmenování. Dorůstá také do větší velikosti, i když rozdíl tu není nijak propastný - do 45cm délky a hmotnosti nejvýše 2kg - tedy vcelku asi o 1/4 více než jeho obecný kolega. Ulovili bychom jej jen v povodí Dunaje.

Vyznačuje se tzv. monosexuální populací a gynogenezí. To znamená, že se samice vytírají se samci různých druhů kaprovitých ryb (kapři, karasi, líni, cejni velcí i malí, plotice obecné, tloušti aj.), přitom však nevznikají žádní kříženci. Rodí se jen a jen stříbřití karasi. Z jiker se vyvíjejí pouze samice, jen ojediněle samci, kteří však nemají vyvinuté gonády. Je to jev, který nebyl dosud spolehlivě vysvětlen.

Karas stříbřitý je v celku přijatelnou sportovní rybou, maso má poměrně dobré a je i určitým přínosem pro revíry v tekoucích vodách. V rybničním hospodářství se považuje za nevítaného hosta jako konkurent v potravě kaprů. Nemá jako karas obecný stanovnou nejmenší lovnou délku.